Tuesday, June 14, 2011

Kini karnival dulu “main pantai” kata Dato’ Nasir selepas disajikan tarian gelek

Oleh Skuad BO

[Video klip didalam] KUALA NERUS - Pemimpin Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu mengakui program “main pantai” yang kini dianjurkan atas nama karnival adalah program yang sama yang telah lama tidak diadakan di Terengganu.

Kini, program itu telah dapat dihidupkan kembali apabila Umno mengambil alih perintahan, sejak tiga tahun lalu diadakan di Pantai Kampung Tanjung Gelam, Wakaf Tengah, Kuala Nerus selama lima malam.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri yang berucap selepas disajikan 'tarian gelek' berkata program karnival ini suatu masa dahulu dipanggil “main pantai”.

Menurutnya, karnival 2011 merupakan tahun ketiga program “main pantai” ini yang dihidupkan semula setelah sekian lama tidak diadakan.

“Pengerusi JKKK Tanjung Gelam, Pengerusi Belia Gong Datuk, syukur alhamdulillah, pada malam ini kita dapat bersama dalam program yang lama telah tidak diadakan.

“Kepada pihak penganjur (sekretariat), tahun ini tahun ketiga diadakan semula karnival ini, jika zaman saya dulu kita panggil “main pantai”.

“Insya’Allah, program macam ini, saya telah bincang kita akan masuk dalam Kalendar Kebudayaan negeri Terengganu untuk masa akan datang.

“Saya rasmikan penutup karnival kita di Kampung Tanjung Gelam ini dengan lafaz ‘Bismillahirrahmanirrahim’,” ucapnya ketika merasmikan majlis penutup Karnival Sukan Pantai dan Kebudayaan 2011, di Pantai Kampung Tanjung Gelam, Kuala Nerus, 9 Jun lalu.

Beliau berjanji akan menyediakan peruntukan yang lebih besar serta memasukkan program tersebut dalam kalendar tahunan Kebudayaan negeri Terengganu.

Beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus mahukan agar penganjuran program “main pantai” dengan sajian tarian gelek itu ini dilihat secara positif dan bukan negatif.

“Kita perlu lihat program ini secara positif bukan cara negatif. Kita ambil yang positif lebih banyak daripada yang negatif. Ini terpulang kepada kita bagaimana kita hendak mencorakkan program kita.

“Saya ucap tahinah kepada semua pemenang. Pemenang cabutan bertuah, pemenang sukan, pemenang karaoke dan cuma tidak ada pemenang syarahan sahaja,” ujarnya.

Tinjauan mendapati pada malam penutup tersebut pertandingan karaoke yang diadakan menyajikan persembahan nyanyian dangdut oleh seorang remaja wanita.

No comments:

Post a Comment